Park Hilaria wint Gouden Duim voor best toegankelijk evenement voor minder validen

Park Hilaria wint Gouden Duim voor best toegankelijk evenement voor minder validen
26 februari 2019

De Gouden Duim, de prijs voor de beste score op toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking, is dit jaar uitgereikt aan Park Hilaria. Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven heeft deze prijs in het leven geroepen om evenementen te stimuleren meer rekening te houden met gehandicapten die mee willen doen aan onze samenleving. De Zilveren Duim, dat dienst doet als aanmoedigingsprijs, gaat naar de Dutch Design Week. De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgegeven.

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven (PGE) is een vrijwilligersorganisatie die de collectieve belangen behartigt van alle Eindhovenaren met een lichamelijke beperking en/of chronische ziekte. Het PGE wil dat iedereen volwaardig kan meedoen aan het maatschappelijk leven en stimuleert evenementenorganisatoren de toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers aan hun evenement te optimaliseren. Bij veel evenementen staat dit onderwerp al hoog op de agenda, maar PGE denkt dat het nog beter kan.

In 2018 zijn een aantal evenementen in Eindhoven door vrijwilligers van PGE bezocht en beoordeeld op de bereikbaarheid, toegankelijkheid, bruikbaarheid en veiligheid van evenementen voor mensen met een lichamelijke beperking. Er is onder andere bekeken of er voorzien is in invalidenparkeerplaatsen en of de toegangsroute geschikt is voor rolstoelgebruikers. Ook de leesbaarheid van de bewegwijzering vanuit een rolstoel is op de evenementenlocatie beoordeeld. Evenals de aanwezigheid van invalidentoiletten en assistentie voor mensen met een beperking. Aan het evenement dat het beste scoorde hierop, wordt een Gouden Duim toegekend. In 2018 is Park Hilaria als beste uit de bus gekomen.

De organisatie achter Park Hilaria is advies-, productie en marketing organisatie Eindhoven247. Projectmanager Mariola Scheepstra: “ Wij zijn heel blij met deze erkenning. We zijn al een aantal jaren bezig om het evenement echt voor iedereen toegankelijk te maken. En daar horen de minder validen zeker ook bij. Toch fijn als het opgemerkt en gewaardeerd wordt.”

Lees hier het artikel in het ED.
Lees hier het artikel op NU.nl