Plaats-Maken: inspiratiecongres en afscheid directie

Plaats-Maken: inspiratiecongres en afscheid directie
Algemeen
5 juni 2024

Donderdag 30 mei organiseerden Eindhoven247 en Eindhoven365 het afscheidscongres Plaats-Maken, ter ere van het vertrek van voormalig directeur-bestuurders Eric Boselie en Peter Kentie. Met inspiratiesessies door vakgenoten en de introductie van Roland Kleve als de nieuwe directeur-bestuurder van Eindhoven Marketing, stond de dag volledig in het teken van ‘plaats maken’. 


Plaats-Maken: het vakgebied

We begonnen het inspiratiecongres met het vak plaats-maken. Want hoe maak je van een plaats een plek waar je graag komt om te wonen, ondernemen, werken of voor een dagje uit? Drie experts gaven een kijkje in hun plaats-maak-keuken. Martijn Bulthuis vertelde het verhaal van Leiden en New Dutch, Franc Faaij liet zien hoe Rotterdam Festivals de stad een impuls geeft met hun eventprogrammering en Heleen Huisjes inspireerde met het verhaal van hoe Visit Brabant de provincie verbindt.


De nieuwste ereburgers van Eindhoven

Na de inspirerende sprekers werden Eric Boselie en Peter Kentie als koplopers van het plaats-maken in het zonnetje gezet door burgemeester Jeroen Dijsselbloem. Hij roemde hun bijdrage aan de stad tijdens hun lange carrières. Beide heren kregen de grootste eer die een Eindhovenaar maar kan krijgen: het Eindhovense ereburgerschap. Daarmee sluiten ze aan bij een select gezelschap van mensen die de stad een beetje grootser, mooier of slimmer hebben gemaakt. Grote namen als Anton Philips, Guus Hiddink, Pieter van den Hoogenband en Lidewij Edelkoort, om er maar een paar te noemen! Een enorm welverdiende onderscheiding! 

Björn van der Doelen & Ruud van den Boogaard door House of YellowBjörn van der Doelen & Ruud van den Boogaard door House of Yellow

Slotwoord van Eric en Peter 

Een afscheid is geen afscheid zonder mooie laatste woorden. Eric en Peter blikten terug op hun carrière en deelden voor de laatste keer (in ieder geval in hun rol als directeur – we weten allemaal dat dit vast niet hun laatste speeches waren) tips en inzichten over hun geliefde Eindhoven en het vak plaats-maken. Zoals Peter Kentie het omschreef: 12,5 jaar geleden kregen Eric en hij de opdracht om te zorgen dat mensen niet meer met medelijden reageren als je zegt dat je uit Eindhoven komt, maar met een oprechte ‘Wow!’ De staande ovaties die de heren kregen, laten wel zien dat die missie geslaagd is.  

V.l.n.r. Eric Boselie, Jeroen Dijsselbloem, Peter KentieV.l.n.r. Eric Boselie, Jeroen Dijsselbloem, Peter Kentie


Introductie Roland Kleve

Tot slot maakten Eric en Peter ook letterlijk plaats voor Roland Kleve, de nieuwe directeur-bestuurder van Eindhoven247, Eindhoven365 en Stichting Uitvoering Opdrachten Gemeente. Na een korte introductie door Edzo Doeve, voorzitter van de Raad van Toezicht, stelde Roland zich voor. Voor iedereen die dat gemist heeft: Geboren en getogen Eindhovenaar Roland heeft een internationale carrière achter de rug. Hij werkte onder andere bij Walt Disney in Parijs, het Internationaal Olympisch Comité in München en Bobbejaanland. Eenmaal terug in Nederland ging hij aan de slag bij het circuit van Zandvoort en later bij Stage Entertainment in Amsterdam. Vijf jaar geleden keerde hij terug onder de rivieren als directeur van de Academie voor Leisure & Events aan Breda University of Applied Sciences. Maar, zoals iedereen weet, je kunt een man wel uit Eindhoven halen, maar Eindhoven niet uit de man. Roland neemt met veel enthousiasme en ambitie het stokje van Peter en Eric over. 

Afscheidscongres-Plaats-Maken-House-of-Yellow-450-medium.jpgRoland Kleve door House of Yellow